اخبار استان 27 آذر 1404 - 21 ساعت پیش زمان تقریبی مطالعه: 1 دقیقه
کپی شد!
0

انقلاب در سلامت سفره ایرانی؛ کاهش ۷۰ درصدی مصرف سموم کشاورزی در مازندران

رئیس بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران از دستاوردهای شگرف این مرکز در حوزه امنیت غذایی و حذف آلاینده‌های شیمیایی پرده برداشت.

به گزارش طاهر خبر، حسین براری در گفت‌گوی اختصاصی با ما به مناسبت هفته پژوهش با اشاره به اینکه حوزه گیاه‌پزشکی سنگر اول مبارزه با آفات و بیماری‌هاست، اظهار کرد: تمرکز اصلی این بخش بر مدیریت هوشمند و جایگزینی سموم پرخطر با ترکیبات بیولوژیک است.

وی با اشاره به کاهش چشمگیر مصرف سموم در استان، افزود: در حالی که ۲۰ سال پیش، سالانه حدود ۱۵ هزار تن سم در باغات و مزارع مازندران مصرف می‌شد، امروز با جایگزینی ترکیبات زیستی و ارتقای دانش کشاورزان، این رقم به کمتر از ۴ هزار و ۵۰۰ تن رسیده است.

براری همچنین به تحولی بزرگ در سلامت محصولات “تازه‌خوری” اشاره کرد و افزود: پیش از این در بخش سبزی و جالیز، سمومی با دوره ماندگاری ۲ تا ۳ هفته استفاده می‌شد، اما امروز سمومی جایگزین شده‌اند که تنها پس از یک روز اثر مخربشان از بین می‌رود و محصول آماده مصرف می‌شود.

از عصاره سیر تا کرم‌های شکارچی؛ خداحافظی با متالدهید

رئیس بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران با اعلام خبر حذف تدریجی سموم شیمیایی مانند “متالدهید” برای مبارزه با حلزون‌ها، از جایگزینی ترکیبات دانش‌بنیان بر پایه عصاره سیر خبر داد.

این مسئول همچنین به پروژه نوآورانه استفاده از نوعی کرم (نماتد) برای کنترل بیولوژیک حلزون‌ها در باغات اشاره کرد که می‌تواند انقلابی در کشاورزی سبز باشد.

مازندران، پیشران برنج ارگانیک و تدوین اسناد ملی

وی به دستاوردهای دیگر این مرکز به تولید برنج در سطح ۱۰ هکتار در ایستگاه “بایع‌کلا” بدون مصرف حتی یک قطره سم یا کود شیمیایی، تدوین دستورالعمل کشوری برای کنترل این آفت با استفاده از تله‌های نوین، بهره‌گیری از دشمنان طبیعی برای مقابله با آفات ساقه برنج اشاره کرد.

جراحی بزرگ در شبکه توزیع سموم؛ شناسنامه‌دار شدن محصولات

براری خاطرنشان کرد: در اقدامی بی‌سابقه و با همکاری معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی، سند جامع ارزیابی و ساماندهی توزیع و مصرف سموم تدوین شده است.

رئیس بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران در تشریح این طرح گفت: شهرستان جویبار به عنوان پایلوت انتخاب شده و گلخانه‌های خیار و لیموترش این منطقه تحت نظارت دقیق قرار گرفته‌اند. محصولات این گلخانه‌ها با شناسه اختصاصی و آرم سیب سلامت وارد بازار می‌شوند تا گامی عملی برای پیشگیری از بیماری‌هایی نظیر سرطان برداشته شود.

اینومسئول هشدار داد: طبق این سند، در آینده نزدیک محصولاتی که فاقد کد QR و تاییدیه سلامت باشند، اجازه توزیع در سطح استان را نخواهند داشت.

چالش‌های پیش رو: تغییر اقلیم و مقاومت علف‌های هرز

وی به چالش‌های جهانی اشاره کرد و افزود: تغییرات اقلیمی باعث تضعیف گیاهان و ظهور آفات جدید شده است. همچنین مقاومت علف‌های هرز به علف‌کش‌ها از دغدغه‌های جدی ماست که تیم‌های تحقیقاتی به صورت شبانه‌روزی برای حل آن تلاش می‌کنند.

براری خبر خوش پایانی خود را اینگونه اعلام کرد: بسیاری از سموم پرخطر که دهه‌ها سلامت جامعه را تهدید می‌کردند، به طور کامل از چرخه مصرف کشاورزی حذف شده‌اند.

نویسنده
زری طاهری
مطالب مرتبط
  • نظراتی که حاوی فحش و افترا به هیچ عنوان پذیرفته نمیشوند
  • حتما با کیبورد فارسی اقدام به ارسال دیدگاه کنید فینگلیش به هیچ هنوان پذیرفته نمیشوند
  • موارد درگیری با کاربران در پاسخ به نظرات دیگر کاربران پذیرفته نمی‌شود.
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *