اقتصادی 29 اسفند 1402 - 10 ماه پیش زمان تقریبی مطالعه: 1 دقیقه
کپی شد!
0

بیکاری اولویت‌دارترین مشکل جوانانِ شرق مازندران

بیکاری و عدم اشتغال جوانان در شرق مازندران به اولویت دارترین مشکل این روزهای قشر جدید تبدیل شده و نرخ بیکاری ۲۰ درصدی شرق مازندران موجب شده است که هر روز شاهد ناامیدی بیشتر در این قشر باشیم.

طاهر آنلاین_ یادداشت| با وجود اینکه دولت ها و نمایندگان‌ مجلس در دوره های مختلف از طرح هایی برای ایجاد اشتغال رونمایی کرده اند، اما فقدان شغل پایدار، مشکل جوانان شرق مازندران است که دارای نرخ ۲۰ درصدی بیکاری مازندران هستند.

بیکاری امروزه به معضل اصلی کشور، مازندران و به خصوص شرق این استان تبدیل شده است و این مشکل به صورت تقریبی همه خانواده ها را درگیر کرده است و کمتر خانواده ای وجود دارد که این روزها دغدغه اشتغال فرزندان خود را نداشته باشد.

با وجود نرخ بالای بیکاری در شرق مازندران و نبود درآمد،  اکثر جوانان این روزها برای فرار از بیکاری یا به سمت تحصیل در مراتب بالاتر علمی هستند و امید دارند که در مرحله بعدی در صف جویندگان کار نباشند و شغل مورد نظر خود را پیدا کنند.

تعداد دیگر از جوانان که هم توان مالی برای ادامه تحصیل را ندارند و هم شرایط معیشتی برای آنها به گونه ای است که ضرورت کسب درآمد را می طلبد، وقتی کار مناسبی متناسب با شرایط خود پیدا نمی کنند به سمت مشاغل کاذب می روند.

بیکاری و عدم اشتغال جوانان در شرق مازندران به اولویت دارترین مشکل این روزهای قشر جدید تبدیل شده و نرخ بیکاری ۲۰ درصدی  شرق مازندران موجب شده است که هر روز شاهد ناامیدی بیشتر در این قشر باشیم.

اگر چه در ساله‌ای مختلف و در دولت های مختلف و با وجود نمایندگان مختلف طرح های اشتغال زایی متفاوتی ایجاد شده است، اما طرح های دولت ها تکرار طرح های قبلی در سنوات گذشته با رنگ و لعابی جدیدی است که امتحان خود را در حل معضل اشتغال پس داده و موفقیت آمیز نبوده است، اما باز هم با تمام شدن یک دولت، دولت بعدی با سر و شکلی جدید طرح های قبلی را دنبال می کند به همین دلیل است که اثربخشی لازم را ندارند.
در این بين بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند بخشی از دلایل بیکاری به وضعیت شاخص های اقتصادی از جمله رکود تولید و واحدهای تولیدی، افزایش نرخ تورم و کاهش ارزش پول ملی، نبود روابط بین المللی تجارت و بسته شدن قدرت رقابت با دنیا مرتبط است.

اما عده دیگری از کارشناسان اعتقاد دارند که بیکاری فارغ التحصیلان صرفاً به خاطر شاخص های مشکل دار اقتصادی نیست، بلکه نداشتن مهارت کافی در بین جامعه دانش آموختگان دانشگاهی باعث کمرنگ شدن اشتغال فارغ التصحیلان شده است.

دلیل هر چه هست، مسئله اینجاست که این روزها بیکاری ،مشکل بسیاری از جوانان است و اگر چه به طور رسمی نرخ بیکاری شرق مازندران ۲۰ درصد و دو برابر استان عنوان شده است اما اگر این میزان را با آمارغیر رسمی بیکاری که شامل مشاغل کاذب،زیرزمینی و غیر بیمه ای است جمع کنیم قطعا بیکاری شرق مازندران چند برابر بیشتر است.

آرزوی ما اشتغال و رفع بیکاری و افزایش کارآفرینی برای جوانان است، جوانانی که این روزها با دارا بودن مدرک تحصیلی دانشگاهی، به شغل‌های کاذب روی می آورند.

آری اشتغال شرق مازندران باید ریشه ای حل می شد که در طول سال‌های مختلف اجرایی نشد و همچنان با خیل بیکاران تحصیل‌کرده مواجه ایم.

پا گرفتن شهرک های صنعتی، ناحیه صنعتی، واحدهای تولیدی بزرگ و کوچک هم دردی از بیکاران‌ما درمان نکرد و امروزه شاهد برخی از واحدهای ورشکسته ایم که نه تنها علی رغم برنامه های اولیه شغلی برای منطقه ایجاد نکردند، بلکه با جذب نیروهای جوانان و بکارگیری در برهه کوتاهی از زمان، در نیمه راه واحد تولیدی را رها کرده و بر خیل بیکاران افزودند و جوان مجردی که به پشتوانه اشتغالی که برای خود فراهم کرده بود امروز صاحب زن و فرزند است، در نیمه راه رها شده و حالا یک خانواده با بیکاری دسته و پنجه نرم‌می کنند و موجبات آسیب های اجتماعی را فراهم‌می کند.

و حالا بکارگیری نیروهای بازنشسته و افزایش سن بازنشستگی ضربه دیگری را به جوانان وارد کرده است که باید در این راستا با چاره اندیشی بیشتری وارد کار شد و برای رفع بیکاری در منطقه ریشه ای عمل کرد و یکبار برای همیشه با بیکاری خداحافظی کرد.

در دستور کار قرار گرفتن احداث واحدهای تولیدی در  یکهزار هکتار از زمینهای شهرک شهید سلیمانی شرق مازندران با دارا بودن واحدهای سبز و دوستدار طبیعت، این روزها بارقه های امید جوانان شرق مازندران است که می تواند تنها راه اشتغال جوانان ما در قالب صنعت باشد و در واقع تولید داخلی سبب ایجاد اشتغال و خلق ثروت شود.

محمد اسماعیل لایینی/ دکترای اقتصاد، حسابرس ارشد اداره کل امور مالیاتی مازندران

نویسنده
زری طاهری
مطالب مرتبط
  • نظراتی که حاوی فحش و افترا به هیچ عنوان پذیرفته نمیشوند
  • حتما با کیبورد فارسی اقدام به ارسال دیدگاه کنید فینگلیش به هیچ هنوان پذیرفته نمیشوند
  • موارد درگیری با کاربران در پاسخ به نظرات دیگر کاربران پذیرفته نمی‌شود.
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *