مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران به مناسبت هفته ملی پژوهش، نمایی از تلاشهای علمی برای تحقق امنیت غذایی و مقابله با چالشهای اقلیمی را به نمایش گذاشت.
به گزارش طاهر خبر، ابوذر ابوذری سرپرست مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، با تبریک هفته پژوهش و تبیین شعار سال (سرمایهگذاری در کشاورزی و منابع طبیعی با پشتوانه پژوهش و فناوری)، رسالت اصلی این مرکز را در دو محور “آموزش بهرهبرداران” و “تحقیقات کاربردی” برشمرد.
وی تأکید کرد: خروجی این فعالیتها، توانمندسازی کشاورزان و در نهایت تضمین پایداری تولید در سفره مردم است.
ابوذری با اشاره به برگزاری رویداد ملی “روز درهای باز” در تاریخ ۲۶ آذرماه، تاکید کرد: هدف ما از این رویداد، ترویج و اطلاعرسانی دستاوردهای محققانی است که سالها بهصورت تخصصی بر روی محصولات استراتژیک فعالیت کردهاند، البته درهای ایستگاههای پژوهشی ما همواره به روی هماستانیهای عزیز برای ارائه خدمات علمی باز است.
هپچنین معاون پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران با اشاره به نقش کلیدی پژوهش در امنیت غذایی به نکاتی مهم از اصلاح ژنتیکی ارقام زراعی و باغی مبتنی بر روش های نوین اصلاح نباتات تا هوشمندسازی کشاورزی اشاره کرد.

ولیالله رامئه معاون پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، تصریح کرد: ساختار اجرایی ما شامل سه معاونت “پژوهش، فناوری و انتقال یافتهها (معاون پژوهشی)”، “پشتیبانی و برنامه ریزی” و “آموزشی” است که با بهرهگیری از ۳۴ عضو هیئت علمی و ۱۲ محقق غیر هیأت علمی (در مجموع ۴۶ نفر پژوهشگر)، سالانه حدود ۱۴۰ پروژه تحقیقاتی را در ۷ بخش تخصصی و یک واحد نظارتی اجرا میکنند.
پایداری تولید و امنیت غذایی در تقابل با تغییرات اقلیمی
این مسئول با تاکید بر لزوم کاربردی بودن پژوهشها گفت: بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی موظف به معرفی ارقام جدید و تولید بذر و نهال برای پایداری کشت است. با توجه به رطوبت بالای مازندران و استعداد بروز بیماریها و موتاسیونهای پاتوژن های گیاهی، لازم است حدود هر ۵ سال یکبار ارقام جدید وارد چرخه کشت شوند تا عملکرد اقتصادی حفظ شود.
وی در تشریح زنجیره تولید بذر افزود: تولید طبقات “پرورش ۱، ۲ و ۳” مستقیماً توسط مرکز انجام میشود و طبقات “مادری و گواهیشده” با نظارت ما توسط بخش خصوصی تولید میگردد.
رامئه با اشاره به روشهای اصلاحی، اعلام کرد: تنوع ارقام از سه طریق “دورگگیری”، “ایجاد جهش با انرژی هستهای (موتاسیون)” و “وارد کردن ژنتیکهای جدید” صورت میگیرد.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران اضافه کرد: تعیین زمان دقیق کشت و ارقام مناسب جهت شمول بیمه کشاورزی، بر عهده این مرکز است. همچنین تولید هسته های اولیه محصولات استراتژیک استان از جمله غلات و دانه های روغنی سالیانه به میزان 50 تن که سرچشمه تولید سایر طبقات بذری استان توسط بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی انجام می گردد.
حفاظت از منابع آب، خاک و جنگل
این مسئول به نقش حیاتی سایر بخشهای تحقیقاتی اشاره کرد و گفت: بخش تجقیقات گیاهپزشکی؛ تعیین نوع و میزان مصرف سموم، آفتکشها و علفکشها در مواجهه با چالشهای نوظهور.نقش ارزنده ای در حفظ تولید کشاورزی استان دارد.
مدیریت آفات؛ چالش مگس میوه مدیترانهای
معاون پژوهشی مرکز در پایان با اشاره به چالش مگس میوه مدیترانهای خاطرنشان کرد: به دلیل تنوع محصول و شرایط دمایی مازندران، این آفت همیشه وجود دارد. محققان ما پروتکلی تدوین کردهاند که در صورت رعایت دقیق توسط باغداران، تا ۹۵ درصد آفت را کنترل میکند؛ علت طغیان این آفت در برخی مناطق، رها کردن باغات و عدم اجرای این دستورالعملهای علمی است.
وی یادآور شد: بخش خاک و آب؛ تمرکز بر تغذیه بهینه گیاه، حاصلخیزی خاک و جلوگیری از تغییر کاربری اراضی به عنوان ضامن امنیت غذایی. رامئه با اشاره به اهمیت بخش آبخیزداری، عنوان کرد: استفاده از تکنیکهای حفظ ذخایر آبی و جلوگیری از سیلاب. (ایستگاه آبخوان در بالادست کیاسر )نقش کلیدی در حفظ وضعیت آبی منطقه دارد. امروزه با توجه به تغییر اقلیم، رعایت دستورالعمل های آبخیز داری راهکاری ارزشمند در جهت ذخیره آب های سطحی و تقویت منابع آب های زیر زمینی است.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران تاکید کرد: بخش جنگل و مرتع: ترویج گونههای سریعالرشد مانند صنوبر و اکالیپتوس برای جلوگیری از قطع درختان جنگلی و توسعه کشت گیاهان دارویی در مناطق مختلف استان از جمله دشت، میانبند و کوهستانی استان جهت درآمدزایی و جلوگیری از مهاجرت. هوشمندسازی و پایش ماهوارهای.